Podstawy przycinania roślin

sekator fiskarsU początkujących ogrodników terminy i sposoby przycinania roślin mogą budzić obawy. Są to zrozumiałe obawy początkującego, jednakże trzymając się kilku zasad nie ma się czego obawiać. Cięcie roślin zawsze jest ingerencją w naturę.

Korzystnie wpływa na pokrój roślin, ich kwitnienie i owocowanie, ale źle przeprowadzone może w skrajnych przypadkach doprowadzić do zamierania i usychania roślin. Najważniejszą zasadą przycinania jest używanie narzędzi dobrej jakości takich jak sekator fiskars. Do cięcia używa się różnej wielkości sekatorów, ich rozmiar dobiera się w zależności od grubości ciętych gałęzi. Do cięcia młodych pędów wystarczy mały ręczny sekator fiskars, do grubszych potrzebny będzie sekator oburęczny, do przycinania żywopłotu specjalne nożyce, a do cięcia wyżej położonych gałęzi sekator teleskopowy. Do usuwania grubszych pędów przyda się piła ogrodnicza do gałęzi.. Jeśli roślin w ogrodzie jest dużo warto przemyśleć zakup kilku elektronarzędzi, które przyspieszą i ułatwia pracę. Piły i nożyce z silnikiem elektrycznym zasilane z sieci lub akumulatorowe. Przystępując do cięcia koniecznie trzeba sprawdzić stan narzędzi: powinny być ostre i czyste. W ogrodzie przede wszystkim wykonujemy dwa typy cięcia roślin: sanitarne i formujące. Cięcie sanitarne ma za zadanie utrzymanie roślin w dobrej kondycji i zdrowiu. Wiele chorób rozwija się na uszkodzonych pędach. Złamania pędów czy mocne obtarcia kory mogą być źródłem infekcji, natomiast
Cięcie formujące ma za zadanie uwypuklenie walorów zdobniczych rośliny. Wykonując je należy pamiętać o podstawowych zasadach: krzewy kwitnące latem (od drugiej połowy czerwca) kwitną na pędach jednorocznych i tniemy je wczesną wiosną, natomiast krzewy kwitnące wiosną należy ciąć latem, po kwitnieniu. Nie ważne jakie rośliny tniemy i jaki typ cięcia chcemy uzyskać najważniejsze jest by sekatory fiskars, których używamy były świeżo naostrzone

Zagłosuj
[Wszystkie: 0 Ocena ogólna: 0]
This entry was posted in Dom i Ogród. Bookmark the permalink.